Интернет је јавна доступна глобална компјутерска мрежа која заједно повезује рачунаре и мреже рачунара. Интернет је „мрежа свих мрежа“ која се састоји од кућних, академских, пословних, војних и владиних мрежа које међусобно размењују информације и услуге.

Почеци интернета се вежу за стварање АРПАНЕТ-а, 1969. године, мреже рачунара под контролом Министарства одбране САД. 

Оног момента када је интернет постао широко доступан сви смо добили бесконачне могућности за комуникацију, информисање, учење, забаву… У последње време за све више ствари се ослањамо на интернeт. Јако је важно да научимо о основама рада на интернету, да сазнамо које су то акције које могу да нас доведу у нежељену ситуацију. Mорамо знати које су потенцијалне последице наших активности на интернету.

Морамо бринути о својој безбедности и безбедност свог рачунара? 

Неке наше или активности других на интерету могу да угрозe нашу безбедност.

На интернету могу да буду угрожени наша приватност и репутација, опљачкан наш новац на банкарским рачунима,  онеспособљен наш рачунар…

Чак и лична и породична безбедност могу да буду угроженa ако се неопрезно понашамо на интернету.

Рачунар који користимо за сурфовање и сличне активности мора да има програм за препознавање и уништавање вируса који би могли да нанесу штету нашем рачунару и подацима на њему.

На интернету постоје сајтови и садржаји на којима можемо лако да заразимо наш рачунaр, али и да доживимо неку непријатност или да будемо преварени.

Без обзира на све врсте техничке заштите никад нећемо бити потпуно заштићени  и много тога зависи од нашег клика. Оно што сви ми морамо да знамо и прихватимо је да се већина злоупотреба дешава управо нашом непажљом изазваном знатижељом и незнањем.

 

ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА СИГУРНО СУРФОВАЊЕ

  1. Редовно ажурирајте и надограђујте оперативни систем рачунара и антивирусни програм. Обавезно инсталирајте антивирусни програм, у случају да га немате.
  2. Користите сигурне браузере са безбедносним екстензијама и редовно их надограђујте.
  3. Интернетом се користите одговорно и понашајте се као да сте на јавном месту јер на Интернету важе идентична правила; то значи да се крађа, напад и говор мржње кажњавају као и другде.
  4. Немојте веровати свим информацијама које пронађете и користите их разборито.
  5. Немојте користити садржај којег преузмете пре него га проверите и водите рачуна од кога и одакле преузимате материјал.
  6. Не шаљите поверљиве информације електронском поштом; не остављајте адресу електронске поште на страницама које су доступне свима.
  7. Немојте преузимати и дистрибуирати комерцијални материјал јер у супротном чините кривично дело.
  8. Незнање не оправдава; рачунар не може починити прекршај, али ви можете. Ако вам је нешто нејасно или нисте упознати са неком услугом, питајте стручњака. Свака озбиљнија интернет услуга има службу која одговара на корисничке упите.
  9. Одјавите се из било које странице у коју сте претходно били регистровани.
  10. Користите проверене странице, поготово у ситуацији кад остављате осетљиве приватне податке те кад користите он-лине финансијске услуге.

 

Данас је за велики број људи незамисливо да прође и један једини дан без коришћења интернета. 
Међутим има и оних који нису заинтересовани за област безбедности јер мисле да њихови подаци уопште нису битни и да нико неће покушати да на било какав начин угрози њихову приватност. Заборављају да таквим понашањем угрожавају себе, али и друге, јер њихови рачунари лако могу користити као посредно средство напада на неке друге рачунаре.

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031