Програмирање у Пајтону за шести разред

Овај курс је намењен ученицима 6. разреда основне школе за предмет Информатика и рачунарство у току другог полугодишта. У оквиру овог курса детаљно je обрађенa наставнa темa Рачунарство кроз демонстрацију текстуалног програмирања применом програмског језика Пајтон. Курс у потпуности прати програм наставе и учења за овај предмет. Курс је подељен по часовима. Материјал намењен за један школски час се састоји од лекције, видео илустрације, као и дела са питалицама којима се ученицима скреће пажња на најбитније делове из садржаја лекције. Курс садржи и мале тестове, који имају за циљ проверу усвојених појмова. Курс у нет.кабинет – у је конципиран тако да прво долази лекција у оквиру које се налазе објашњења онога што се обрађује током часа, након тога долази квиз у коме свако од вас може да провери колико је вањано савладао садржај лекције и на крају, ту је Вежбање. Вежбање вероватно нећете стићи да обрадите током часа, већ су то задаци за самосталан рад и увежбавање онога што сте до тог тренутка обрадили. Такође, улога вежбања је да и да утврдите пређено градиво.с Поред рада у школи, курс се може пролазити и самостално.

Обрада текста

Oбрада текста помоћу рачунара је данас једна од основних дигиталних компетенција без које је свакодневни живот готово незамислив. Данас, програми за обраду текста на рачунарима корисницима пружају интерфејс за лак унос, уређивање, форматирање и штампање текста, са најчешће великим бројем додатних функција.

Microsoft Word

Најпопуларнији програм за обраду текста је Мајкрософт Ворд. Мајкрософт Ворд је програм за обраду текста, у оквиру програмског пакета Мајкрософт офис. Word омогућује веома једноставан рад са текстом, табелама и сликама. Осмишљен је тако да корисник у току рада види документ управо онако како ће изгледати када буде одштампан. Кориснику су на располагању бројне алатке па је програм функционалан и лак за употербу.

Прављење презентација

Презентација је метод представљања и објашњења неке идеје или дела пред публиком у текстуалном, графичком и звучном облику. Раније се то радило помоћу паноа, летака, новина, графоскопа, дијапројектора, а у новије време помоћу рачунара. У ту сврху се користе посебни програми. Развој информационих технологија је омогућио да се презентације креирају компјутерски, али су и данас у употреби и други облици презентација.

Microsoft Powerpoint

Microsoft PowerPoint је кориснички графички програм за креирање мултимедијалних презентација. PowerPoint је саставни део програмског пакета Microsoft Office. PowerPoint је један од најједноставнијих рачунарских програма који се користи како у пословном свету, тако и у настави, те је најраширенији програм за израду презентација. PowerPoint презентације састоје се од већег броја појединачних страница или “слајдова”. Слајдови могу садржати текст, слике, анимације, звук и друге објекте који се могу слободно уређивати. Комбиновањем текста, таблица, графикона, видео и звучних записа у смислену целину долазите до ефектне презентације. На тај начин стварате моћно средство којим много брже и квалитетније преносите информације и идеје.

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930