Анализа и презентација података у Џупитеру за осми разред

Овај курс је намењен ученицима 8. разреда основне школе за предмет Информатика и рачунарство у току другог полугодишта. У оквиру овог курса детаљно je обрађенa наставнa темa Рачунарство где се ученици упознају са обрадом података применом различитих библиотека програмског језика Пајтон и окружења за рад, Џупитер. Курс у потпуности прати програм наставе и учења за овај предмет. Курс је подељен по часовима. Материјал намењен за један школски час се састоји од лекције, дела са питалицама, којима се ученицима скреће пажња на најбитније делове из садржаја лекције и кратких квизова, који имају за циљ проверу усвојеног градива. Поред рада у школи, курс се може пролазити и самостално.

Рад са табелама

Табеле представљају интерактивне рачунараске програме који служе за организовање, анализу и складиштење података у табеларној форми. Развијене су као рачунарске симулације табела за рачуноводство на папиру. Програми врше обраду података над подацима у ћелијама табеле. Свака ћелија може да садржи текст, неки нумерички података или резултат примене неке формуле која се аутоматски израчунава на основу садржаја осталих ћелија.

Microsoft Excel

Microsoft Excel је производ компаније Microsoft, саставни део програмског пакета Microsoft Office. То је програм за табеларне калкулације. Овакав програм је потребан за коришћење табела у раду, да извршавате различите рачунске операције уносећи математичке и логичке формуле као и за обликовање различитих врста графикона(а графикон говори више од хиљаду речи). Сваки корисник би требао знати користити Excel јер савремено пословање се не може замислити без употребе овог табеларног програма.

Инсталација оперативног система Windows 10

Рачунари најчешће долазе са унапред инсталираним оперативним системом и као такви су спремни за рад оног момента када их распакујете и правилно повежете. Међутим, велики број рачунара долази без оперативног система што захтева од вас као корисника да самостално инсталирате одговарајући оперативни систем и тако га оспособите за даљи рад. Такође, у случају неког озбиљнијег софтверског проблема попут пада оперативног система или пак хардверског проблема попут цркавања хард диска, није лоше да знате како да инсталирате оперативни систем и брзо поново оспособите свој рачунар.

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930