Програмирање у Скречу за пети разред на  Petlji

Овај курс је намењен ученицима 5. разреда основне школе за предмет Информатика и рачунарство у току другог полугодишта. У оквиру овог курса детаљно je обрађенa наставнa темa Рачунарство кроз демонстрацију блоковског програмирања применом програмског језика Скреч. Курс у потпуности прати програм наставе и учења за овај предмет. Курс је подељен по часовима. Материјал намењен за један школски час се састоји од лекције, дела са питалицама, којима се ученицима скреће пажња на најбитније делове из садржаја лекције и кратких квизова, који имају за циљ проверу усвојеног градива. Поред рада у школи, курс се може пролазити и самостално.

ПОСЛЕДИЦЕ ПРЕКОМЕРНОГ КОРИШЋЕЊА ДИГИТАЛНИХ УРЕЂАЈА

У добу у којем живимо, немогуће је избећи контакт са рачунаром. Примена  рачунара је широко распрострањена и јавља се у готово свим сферама живота.

Рачунари сами по себи нису опасни уређаји, али они се обично користе веома интензивно и дуготрајно, што може имати лоше последице по здравље

ОСНОВНИ ДЕЛОВИ РАЧУНАРА

 

Основни делови рачунара су:

  1. кућиште
  2. монитор
  3. тастатура
  4. миш

Тастатуром и мишем се убацују подаци у рачунар, који се обрађују у електронским елементима унутар рачунара, а затим се резултат приказује на екрану, или пак отштампа на штампачу. Поред основних делова, рачунару се могу прикључити и разни други уређаји: звучници, микрофон, камера, скенер, џојстик, дигитални фотоапарат, мобилни телефон, итд.

Улазни уређаји

Сви уређаји на рачунару који служе за унос података у рачунар, називају се улазним уређајима. Тастатура и миш, служе за задавање наредби рачунару, пеко тастатуре уносимо текст, преко дигиталног фотоапарата преносимо снимљене фотографије, преко скенера у рачунар уносимо фотографије и други одштампани материјал, преко микрофона снимамо звук, веб камере снимамо водео запис итд.

Излазни уређаји

Сви уређаји на рачунару који служе за приказивање резултата обраде података називају се излазни уређаји. Монитор и пројектор нам пружа видео приказ, звучници и слушалице нам репродукују звук, штампач и плотер нам пружају штампани приказ на папиру.

 

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031