Програмирање графике помоћу Пајгејм за седми разред

Овај курс је намењен ученицима 7. разреда основне школе за предмет Информатика и рачунарство у току другог полугодишта. У оквиру овог курса детаљно je обрађенa наставнa темa Рачунарство кроз демонстрацију текстуалног програмирања применом програмског језика Пајтон и његове библиотеке Пајгејм. Курс у потпуности прати програм наставе и учења за овај предмет. Курс је подељен по часовима. Материјал намењен за један школски час се састоји од лекције, дела са питалицама, којима се ученицима скреће пажња на најбитније делове из садржаја лекције и кратких квизова, који имају за циљ проверу усвојеног градива. Поред рада у школи, курс се може пролазити и самостално
Пусти видео запис

Интернет прегледачи

Интернет данас представља саставни део живота већине људи, омогућујући им ефикаснији приступ информацијама, као и брже извршавање неких задатака. Рад многих установа у држави, као и школовање уопште, не могу се замислити без примене интернета. Он корисницима пружа разне могућности: приступ информацијама, размену електронске поште, пренос података итд. Да би корисник искористио било коју од могућности које интернет пружа, потребан му је прегледач. Данас се од интернет прегледача највише користе Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari итд.

Google Chrome

Google Chrome је интернет прегледач компаније Google и тренутно је најпопуларнији прегледач на свету. Омогућава лако, брзо и ефикасно прегледање интернета на свим тренутно актуелним електронским уређајима (рачунари, телефони, таблети). Такође, подржава обележавање раније посећених веб страница, памћење и претраживање историје прегледања, инкогнито режим као и широк спектар могућности за прилагођавање различитим потребама корисника.

Internet Explorer

Internet Explorer је интернет прегледаш компаније Мајкрософт и дуги низ година је био убедљиво најпопуларнији интернет прегледач. Иако више није на првом месту и даље спада у најкоришћеније веб прегледаче данашњице. Internet Explorer је прегледач који је под тим именом доступан само на рачунарима, док се његова мобилна и модернија верзија назива Edge. Омогућава лако, брзо и ефикасно прегледање интернета, обележавање раније посећених страница, памћење и претраживање историје прегледање уз широк дијапозон опција за прилагођавање потребама корисника.

Гугл диск и дропбокс

Гугл диск је безбеднo местo за све ваше датoтеке. Омoгућава вам да им приступате са билo кgг паметнoг телефoна, таблета или рачунара. За све датoтеке на Диску, пoпут видеo снимака, слика и дoкумената, праве се резервне кoпије, па не мoжете да их изгубите. Лакo пoзовите друге да погледају, измене или коментаришу било коју датотеку или директоријум.Кад почнете да користите Диск, добијате 15 GB бесплатног Google меморијског простора, па можете да чувате слике, приче, дизајн, цртеже, аудио и видео снимке – било шта. Датотекама на Диску можете да приступите са било ког паметног телефона, таблета или рачунара. Где год да пођете, датотеке су ту. Можете брзо да позовете друге да погледају и преузму све датотеке које желите и сарађују на њима – без потребе да шаљете прилоге имејл.

DropBox је сервис који служи за синхрпнизацију и чување фајлова и података. Фајловима можете приступити са сваког уређаја, који има инсталиран DropBox, или директно са свог веб прегледача. Омиљени фајлови су вам увек при руци, свака промена се синхрпнизује аутоматски преко свих уређаја на којима сте инсталирали DropBox. Оно што измените на једном уређају, чека вас и на другпм уређају. На пример, радите у тиму по 5 или више чланова и свако има свој лаптоп, персонални рачунар, таблет или паметан телефон . Сваког дана треба да размените доста фајлова и ти фајлови морају да остану негде сачувани на сигурном. Био би велики прпблем узети USB флеш и пребацивати на сваки уређај. То је можда и могуће ако су сви на једнпм месту, али сви раде од куће- онлајн. DropBox је управо оно штп вам треба- доступни сви фајлпви, свакоме, у сваком тренутку где год да се налазите.

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031